zaterdag 14 januari 2012

Roze macarons

Geen taartjes meer, had ik gezegd. Want dat geeft zo'n enorme troep in de keuken en ik ben versleten. Maar dat wil niet zeggen dat ik niks meer bak! Gelukkig zijn er nog andere dingen die minder rommel geven, zoals cupcakes (die ga ik maandag bakken, 60 stuks!), maar ook macarons!

Al een tijdje zie ik ze voorbij komen op diverse baksites en forums. Macarons zijn kleine, luchtige ronde koekjes gemaakt van amandelpoeder, suiker en eiwitten. Het lijkt een beetje op een mini bitterkoekje. Vaak worden twee macarons op elkaar gelegd (met de platte kanten naar elkaar toe) en zit daartussen een crème of jam. Het lijkt dan nog het meeste op een hamburgertje!

Hier zie je een foto die ik van internet geplukt heb:


Dat ziet er toch geweldig uit!? Alleen zijn macarons niet zo simpel te maken. Het is namelijk heel moeilijk om gelijkmatige rondjes te krijgen, die voorzien zijn van een stevig voetje en van binnen nog lekker zacht! Ook springen er heel snel scheuren in de bovenkant of zakken ze in.

Toch wilde ik het proberen, maar ik was nog niet op zoek gegaan naar amandelmeel. Dat heb je nodig en kun je vinden bij toko's en/of natuurwinkels.

Maar het werd me wel heel gemakkelijk gemaakt, want toen ik van de week bij de Xenos liep, zag ik tot mijn stomme verbazing het volgende staan:


Een kant en klare mix voor het maken van roze macarons met een eveneens roze vulling! Nou, toen was de keuze snel gemaakt: laat ik het eerst eens proberen met deze mix, want daar hoeft alleen eiwit, boter en wat melk bij en hoef ik niet op zoek naar amandelmeel.

Het belangrijkste bij deze mix was, goed het eiwit van het eigeel scheiden, want anders krijg je ze nooit stijf. Gelukkig ging dat prima. Ik vond het veel lastiger om mooie, ronde hoopjes 'eiwit' te spuiten.

Zie hier het resultaat:


En nog even dichterbij (dan kun je zien dat ze niet echt rond zijn ;-)


Je ziet het, zo'n doos van de Xenos is best de moeite waard! Dus probeer het ook een keertje uit. De volgende keer ga ik ze proberen te maken volgens een officieel recept (dus zonder doos van de Xenos). Ik ben benieuwd of dat ook lukt.

Oh ja, ze smaken heeerlijk!

1 opmerking:

  1. Ziet er heerlijk uit, volgende keer even naar de overkant komen/zwaaien zodat we ze kunnen keuren :)

    BeantwoordenVerwijderen