maandag 30 september 2013

Bokkepootjestaart + recept

Vandaag weer een receptje! Ik heb deze taart (en een andere, zie bericht hierna) gemaakt voor onze verjaardag. We vierden het samen, want we schelen maar 1 dag!

Het is heerlijk, simpel en zonder oven te maken.

Recept bokkepootjestaart

Nodig:

1 cake (zelf bakken, of kopen. Ik had een 'goede' bij de bakker gekocht)
2 pakken bokkepootjes
1 pakje Kloppudding vanille (Saroma)
400 ml slagroom
2 zakjes Klop-Fix (dr. Oetker)
200 ml melk
50-100 gram advocaat (optioneel)

Bekleed de bodem (cirkel) en de zijkant (lange strook) van een springvorm. Snijd de cake in plakken van ongeveer 1 cm en bedek daarmee de bodem van de springvorm.


Klop de Kloppudding, slagroom, Klop-Fix en melk tot een stevige pudding. Schep eventueel de advocaat door de pudding. Halveer de bokkepootjes met een mes.

Verdeel 1/3 deel van de pudding over de bodem. Leg hierop een laag gehalveerde bokkepootjes met de gesneden kant naar beneden.


Verdeel 1/3 deel van de pudding over de bokkepootjes uit. Leg wederom een laag gehalveerde bokkepootjes op de pudding, haaks op de vorige laag.
Leg weer een laag gehalveerde bokkepootjes op de pudding, haaks op de vorige laag.
Verdeel het resterende deel van de pudding over de bokkepootjes, verkruimel de overgebleven bokkepootjes en strooi dit kruim over de taart.


Ook weer erg lekker!



zaterdag 28 september 2013

Taart voor Frank

Jaja, een taart voor Frank! Hij was 22 september jarig en 'bestelde' een taart voor op zijn werk. De collega's weten dat ik taarten bak, maar hadden er nog nooit eentje geproefd. Dus aan de slag... Nu had ik niet zoveel tijd, want hij wilde op dinsdag trakteren, dus het taartje moest op maandag gemaakt worden.

Tegenwoordig maak ik niet zoveel taarten meer, omdat het nu erg lastig wordt om een taart te maken als Julia beneden is. Ze is erg ondernemend en als je dan met een lap marsepein staat, is dat erg onhandig. Dus dan maar wat minder.

Het is een strakke taart geworden met weinig poespas. Echt een mannentaart vind ik zelf. Hij stond al in de doos en het was al donker binnen, dus het is niet zo'n mooie foto geworden...



De mannen vonden 'm heerlijk!

Ik stond afgelopen zaterdag ook nog op een verkoping met m'n sieraden. Heerlijk weer een aantal verkocht en geen nabestellingen (da's ook wel een keertje lekker...)

donderdag 19 september 2013

Caramel shortcake + recept

Het werd weer eens tijd voor een lekker receptje, en wel van 'caramel shortcake'. Het is geen taart en geen koek, maar eigenlijk iets er tussen in! Het recept komt uit een heel leuk boekje van de Action, namelijk: 'Taarten bakken en versieren'. Het kostte volgens mij 2 of 3 euro en bevat 17 simpele maar leuke taartrecepten.


Ik kocht ook nog een boekje over cupcakes. Maar het taartenboekje is het leukste.
 
Recept caramel shortcake
 
Nodig:
 
Bodem
120 gram roomboter (ongezouten)
55 gram suiker
Snufje zout
180 gram zelfrijzend bakmeel
 
Vulling
60 gram roomboter
4 el donkerbruine basterdsuiker
1 blikje gecondenseerde melk (zie voor afbeelding dit bericht)
 
Topping
200 gram melkchocolade
40 gram witte chocolade
 
Bereiding bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter, suiker en zout romig. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix tot al het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar.
 
Bereiding vulling
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Als alles is opgelost, zet je het vuur hoger en blijf je kloppen met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet in de koelkast om af te koelen.
 
Bereiding topping
Wanneer de karamel is afgekoeld, smelt je de melkchocolade. Laat deze vervolgens iets afkoelen. Doe de witte chocola ondertussen in een wegwerpspuitzakje (o.i.d.), leg deze in de magnetron en smelt hierin de chocola. Giet de melkchocolade in de vorm en verspreid deze egaal over de karamel. Knip nu het puntje van het spuitzakje af en spuit lijnen van links naar rechts over de laag melkchocola heen. Pak een prikker en haal deze van boven naar beneden door de laag chocola. Zo ontstaat het patroon op de taart. Zet de taart in de koelkast, zodat de chocoladelaag hard kan worden.
 

 
Neem geen groot stuk, want het is behoorlijk machtig! Wij deden er nog een schepje vers geklopte slagroom op, mmm!


woensdag 18 september 2013

200 cupcakes en hard werken voor een verkoping

Voor 7 september had ik een bestelling cupcakes: 200 om precies te zijn. Het waren cupcakes voor een 'kraamreceptie' van een adoptiejongetje. Het grootste aantal wat ik tot nu toe als bestelling heb gemaakt is 150. Ik dacht: die 50 meer moet ook wel lukken....

Nou ik heb het geweten zeg! Op zich is 200 wel te doen (al ruik je een dag lang in heel je huis en kleding cupcakes), maar als het weer niet mee werkt, wordt het ineens veel moeilijker! Het was in dat warme weekend. De luchtvochtigheid was hoog en van de 200 gebakken cupcakes mislukten er 60!!! De papiertjes lieten zo erg los, dat ik ze echt niet ko gebruiken! En wat doe je dan? Een paar keer hard zuchten en er gewoon nog 60 bakken. Toen kon ik echt geen cakeje meer zien...

Het opspuiten van de toef ging gelukkig goed. Met mijn Kenwood machine hoefde ik maar 3 hele grote hoeveelheden vanillecrème te maken en het spuiten ging vrij snel. Vervolgens de eetbare fotootjes erop en klaar...

En daar was ik heeeeel erg blij mee, pfff (ik heb er zelfs een BBQ voor op moeten geven)

Door alle stress, ben ik voor het eerst vergeten een foto te maken! Dus helaas...

Verder heb ik nog heel wat haarspeldjes, armbandjes, kettinkjes en haarbandjes gemaakt voor de verkoping op 21 september.


Op 5 oktober sta ik op de kinderkledingbeurs in Elim en op 2 november op de vrouwenverenigingverkoping (ook in Elim).

maandag 2 september 2013

Cupcakes met slagroom-mascarpone toef!

Afgelopen weekend heb ik weer een keertje cupcakes gebakken. Dat was al weer een tijdje geleden...
Ik maakte 4 grote cupcakes (met behulp van bijna 2x zo grote cupcakepapiertjes) en een aantal normale maatjes.

Tegenwoordig zet ik al mijn bakactiviteiten ook op facebook en dat ziet mijn buurvrouw ook! Dus dan komt er zo'n hintje terug, of er toevallig nog wat over is haha. Een aantal ervan verdween dus over de schutting en de rest ging de koelkast in voor zondag.

De cupcakes zelf waren niet zo bijzonder. Gewoon gemaakt met de mix van Funcakes. De toef wel, al is tie erg simpel. Ik had namelijk nog slagroom, mascarpone en verse aardbeien in de koelkast. Allemaal erg lekker, dus als je dat 'mengt' kan het toch niet ineens vies worden?

Receptje

Nodig:
Een bekertje slagroom
3 a 4 lepels suiker
Een grote opscheplepel mascarpone
Aardbeien
(Cupcakes)

Klop de slagroom met de suiker stijf. Roer de mascarpone even door, zodat het zacht wordt en voeg toe aan de slagroom. Klop op lage snelheid door.
Prak een aantal aardbeien fijn met een vork en voeg toe aan het slagroom-mascarpone mengsel.

Spuit er een mooie toef van en decoreer met een half aardbeitje.


Eetse!