donderdag 19 september 2013

Caramel shortcake + recept

Het werd weer eens tijd voor een lekker receptje, en wel van 'caramel shortcake'. Het is geen taart en geen koek, maar eigenlijk iets er tussen in! Het recept komt uit een heel leuk boekje van de Action, namelijk: 'Taarten bakken en versieren'. Het kostte volgens mij 2 of 3 euro en bevat 17 simpele maar leuke taartrecepten.


Ik kocht ook nog een boekje over cupcakes. Maar het taartenboekje is het leukste.
 
Recept caramel shortcake
 
Nodig:
 
Bodem
120 gram roomboter (ongezouten)
55 gram suiker
Snufje zout
180 gram zelfrijzend bakmeel
 
Vulling
60 gram roomboter
4 el donkerbruine basterdsuiker
1 blikje gecondenseerde melk (zie voor afbeelding dit bericht)
 
Topping
200 gram melkchocolade
40 gram witte chocolade
 
Bereiding bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter, suiker en zout romig. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix tot al het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten gaar.
 
Bereiding vulling
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Als alles is opgelost, zet je het vuur hoger en blijf je kloppen met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 10 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet in de koelkast om af te koelen.
 
Bereiding topping
Wanneer de karamel is afgekoeld, smelt je de melkchocolade. Laat deze vervolgens iets afkoelen. Doe de witte chocola ondertussen in een wegwerpspuitzakje (o.i.d.), leg deze in de magnetron en smelt hierin de chocola. Giet de melkchocolade in de vorm en verspreid deze egaal over de karamel. Knip nu het puntje van het spuitzakje af en spuit lijnen van links naar rechts over de laag melkchocola heen. Pak een prikker en haal deze van boven naar beneden door de laag chocola. Zo ontstaat het patroon op de taart. Zet de taart in de koelkast, zodat de chocoladelaag hard kan worden.
 

 
Neem geen groot stuk, want het is behoorlijk machtig! Wij deden er nog een schepje vers geklopte slagroom op, mmm!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten