zaterdag 19 november 2011

Speculaas cupcakes + recept!

Sinds een tijdje kan ik weer tegen zoete luchtjes, dus dat was een goede reden om maar weer eens te gaan bakken! Het was wel even lastig: worden het cupcakes of toch een taartje? Ik kon niet kiezen, dus dan maar allebei...!

Donderdagmiddag was ik uit mijn werk al langs de winkel gegaan, om de benodigdheden te kopen, want die had ik niet allemaal in huis. Ik wilde namelijk iets nieuws uitproberen: speculaas cupcakes. En daar heb je speculaas/koek kruiden voor nodig.

's Avonds ben ik gaan bakken en zo zijn ze geworden, prachtig toch!?


De rest van de avond rook het natuurlijk in het hele huis naar speculaas, maar daar hou ik wel van!
Hier volgt het recept. Het is officieel bedoeld voor 12 cupcakes, maar ik heb er maar 8 van kunnen bakken. Dus de volgende keer verdubbel ik het recept, want wat zijn nu 8 cupcakes? Vrijdag waren ze al op..........


RECEPT

Ingrediƫnten voor 12 cupcakes (bij mij dus voor 8 cc's)
125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
2 eetlepels speculaas of koek kruiden


Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Doe het zelfrijzend bakmeel in een andere kom en doe daar de speculaas of koek kruiden bij en meng dit goed.

Voeg dit mengsel nu beetje bij beetje toe aan de boter en suiker. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel met kruiden hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer tot een luchtig en glad beslag.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplank op de cupcakes. Na ongeveer 1 minuut haal je de plank er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.


SUCCES!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten