maandag 27 februari 2012

Slagroomtruffels + recept

Tussen het voeden, luiers verschonen, de was doen enzovoorts, heb ik zowaar nog wat tijd gevonden om de keuken in te duiken! Ik had van een nichtje een recept gekregen van slagroomtruffels. Nou ben ik helemaal gek van chocola en als het dan nog gevuld is met slagroom en roomboter, dan is dat helemaal geweldig!

Het recept:

Slagroomtruffels
 
Ingrediënten:
- 200 g fijne kristalsuiker
- 400 g verse slagroom met een snufje zout
- 1 vanillestokje opengesneden of evt zakje vanillesuiker
- 250 g roomboter op kamertemperatuur
- Chocolade, puur/melk/wit naar smaak; ongeveer 200 gram voor 20 truffels

- Cacaopoeder

Slagroomvulling:

Breng de slagroom met het zout en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het op een heel laag pitje ongeveer 20 minuten heel zachtjes tegen de kook aan broeien zodat de vanille volledig in de slagroom trekt, laat het niet koken.

Voeg de suiker toe en laat die al roerend laat oplossen.

Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 20 graden (kamertemperatuur).

Klop de boter met de mixer tot een zalvige massa en giet al mixend geleidelijk de op kamertemperatuur zijnde slagroom/suikerstroop erbij.

Indien het mengsel schift is het te koud en moet je het ‘au bain marie’ opgewarmen. Indien het te slap is laat je het afkoelen in ijswater en klop je het op.

Vul de spuitzak met gladde spuitmond en spuit de massa in kleine torentjes op vetvrij of bakpapier en vries deze in. (Tip: Span om een bord vershoudfolie waarop je de vulling spuit.) Na ongeveer 45 minuten is alles bevroren.


Slagroomtruffel:

Smelt de chocolade au bain marie, in een kom boven kokend water. Haal de kom met gesmolten chocolade van de pan.

Neem steeds 10 slagroomvullingen uit de vriezer en haal deze dan één voor één met twee vorken door de warme chocolade van 40 graden C en leg ze in de bak met cacaopoeder (kokosrasp etc) en rol ze hier door heen.

Neem ze uit de poeder wanneer ze gestold zijn en schut de overtollige cacaopoeder eraf.
Bewaar de slagroomtruffels in de koelkast of doe ze meteen in de vriezer als je ze langer wilt bewaren.De moeilijkheid zit 'm in het maken van de vulling. Die kan gaan schiften of slap worden. Om dat te voorkomen, heb ik een bakthermometer gebruikt. Als je er voor zorgt dat de temperatuur goed is (zie recept), dan gaat het goed!

Ze zijn ontzettend lekker, dat ga ik nog eens doen! Nu heb ik pure chocola gebruikt en cacao, maar het kan natuurlijk ook met melk- of witte chocola. En dan bijvoorbeeld met cocos erom heen, of chocoladeschilfers, heerlijk...


Het schaaltje op de foto ligt helemaal vol. Maar inmiddels niet meer...

2 opmerkingen:

  1. Absoluut!!! Moet je ook eens proberen! Leuk, ik kom ook eens bij jou kijken...!

    BeantwoordenVerwijderen