woensdag 27 november 2013

Broodbakworkshop!

Gisteravond ben ik samen met mijn moeder en zus(je) op pad geweest. Al een tijd geleden had mijn moeder gevraagd of we het leuk zouden vinden om mee te gaan naar een broodbakworkshop. Natuurlijk hadden we daar zin in!

En nu was het zo ver. Na een dagje voor de klas, moest ik snel naar huis om te koken, want om 19:00 moesten we er zijn. De workshop werd gegeven in Pernis en er is plaats voor 3 personen tegelijk. Helaas was er enorme file op de weg en waren we er pas om half 8. Maar dat was gelukkig niet erg.

We startten met het maken van een bruin brood met poolish en zaden. Daarna gingen we aan de slag met witte knoopbroodjes. We leerden hoe je precies kunt zien of het deeg goed genoeg gekneed is, of het deeg al voldoende gerezen is enz.

 
 
Tijdens het rijzen, kregen we heel veel nuttige informatie over (de bestanddelen van) brood, over de soorten brood, het gebruik van rijsmandjes enzovoorts. Ook maakten we alledrie nog een snelle boterkoek, voor thuis. Het grote brood moest namelijk 1 uur rijzen en daarna nog eens 40 minuten in de oven.

Al met al een gezellige, leerzame workshop (voor een mooie prijs). Echt een aanrader voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met broodbakken. Tijdens dit gezellige avondje leer je veel over brood zelf, oefen je met alle stappen (bijv. doorslaan, vormen, insnijden) en ga je met een prachtig brood, 8 witte knoopbroodjes en een boterkoek naar huis.

Bang om informatie te vergeten? Je krijgt ook nog een duidelijke reader mee naar huis, waar alles instaat, inclusief 5 recepten. Wij hebben direct het nodige aangeschaft: bloem, meel, gist, bakkerszout en een rijsmandje. En nu zelf aan de slag (dat moet met de reader erbij vast wel lukken!)



Wil je meer weten? Klik hier, dan ga je direct naar haar blog.
 

dinsdag 26 november 2013

Citroentulbandjes met aardbeienmascarpone + recept!

Weer een receptje! Ik heb deze heerlijke tulbandjes vorige week gemaakt, toen er visite kwam. Het recept komt uit het tijdschrift 'Sweet Bakery'. Dat is gewoon te koop in de Bruna en supermarkt. Ik vind het altijd een erg leuk blad, met verrassende recepten. Het originele recept was met kersenmascarpone, maar wij houden hier niet zo van kersen.


De foto is erg overbelicht. Ik wilde snel snel in de keuken nog een fotootje maken, voordat ze op waren, maar dat komt de kwaliteit niet bepaald ten goede ;-)

Ingrediënten:

200 gram boter en een beetje extra
200 gram bloem en een beetje extra
1 citroen
100 gram suiker
zout
3 eieren
50 gram maizena
3 tl bakpoeder
3 el melk
250 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
100 gram mascarpone
30 gram aardbeienjam

Bereidingswijze:

Tulbandjes
Vet de holtes van een tulbandbakblik (6 holtes à 200 ml inhoud) in met een beetje boter en bestuif met een beetje bloem. Verwarm de oven voor (elektrisch 175 gr, hetelucht 150 gr, gas, stand 2).

Was voor het deeg de citroen met heet water, wrijf hem droog en rasp de helft van de schil eraf. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Meet 3 eetlepels van het citroensap af.

Klop 200 gram boter, de suiker, een snufje zout en de geraspte citroenschil met een mixer romig. Klop de eieren er één voor één doorheen. Meng 225 gram bloem met de maizena en het bakpoeder. Klop het bloemmengsel met de melk door het eimengsel en roer tot slot 1 el citroensap er doorheen.

Verdeel het deeg over de holtes in het bakblik. Bak het geheel 25-30 minuten in de oven. Neem het bakblik uit oven en laat ca. 5 minuten afkoelen. Stort de tulbandjes voorzichtig uit het bakblik en laat verder afkoelen.

Glazuur
Roer de poedersuiker, 3 à 4 el water en 2 el citroensap glad. Zorg ervoor dat het glazuur niet te dun is, anders loopt het glazuur te snel van de tulbandjes. Bestrijk de tulbandjes met het glazuur. Laat het geheel ca. 1 uur staan.

Aardbeienmascarpone
Roer de vanillesuiker door de mascarpone. Spatel de aardbeienjam er losjes doorheen. Verdeel de aardbeienmascarpone kort voor het serveren over de gaten in de tulbandjes.

Heb je geen tulbandjesvorm? Het kan natuurlijk ook met een grote tulbandvorm. Alleen zou ik dan de aardbeienmascarpone op de porties tulband scheppen i.p.v. in het gat. Het lijkt me dan moeilijk snijden/verdelen.

Succes en eet smakelijk!

dinsdag 19 november 2013

Taart!

Tsja, ik kon geen naam verzinnen voor deze taart! Het is ook zo'n bijzonder thema, dat is niet echt in 1 of 2 woorden te beschrijven...

Het is een taart voor iemand die voor langere tijd naar Afrika vertrekt om vrijwilligerswerk te gaan doen. Of ik daar een passend taartje voor kon maken. Natuurlijk, alles kan (bijna alles haha) maar echt een idee had ik nog niet.

En toen was daar de dag, dat de taart gemaakt moest worden. Even googlen leverde ook niet veel ideeën op. Ik heb toen een plaatje van Afrika uitgeprint en uitgesneden uit groene marsepein. Voor de bekleding van de taart heb ik lichtblauwe en witte marsepein gemengd en niet volledig doorgekneed.

Verder zag ik op internet een eenvoudig vliegtuigje, waar ik me nog wel aan durfde te wagen. Met een eetbare stift heb ik een stippellijntje gezet naar Kaapstad. Kaapstad had ik 'gemarkeerd' met een soort punaise. Met rode letters vervolgens de 'naam' en Zuid-Afrika erop en klaar was de taart!



 
 
De ontvanger was blij verrast. Ze had me namelijk helemaal vrijgelaten en dan moet je maar afwachten wat het wordt...


maandag 18 november 2013

Kaas-uienslof + recept!

Eindelijk weer eens een receptje! Dat werd wel weer eens tijd!

Het recept komt uit mijn nieuwe boek 'Rudolph's Bakery'. Echt een aanrader!


Kaas-uienslof

Ingrediënten:
500 gram bloem
60 gram roomboter, op kamertemperatuur
1 theelepel honing
7 gram gedroogde gist
265 ml water
12 gram zout
4 uien
250 gram geraspte kaas (ik heb 150 gram gebruikt, vond ik al veel!)
Bloem om te bestuiven

Bereidingswijze:
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Meng daarin de boter, honing, gist en water tot een papje. Strooi het zout over de rand (dus niet in de kuil, direct bij de gist). Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Bestrooi het deeg met wat bloem en laat het afgedekt in een kom circa 30 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pel de uien en snijd in smalle halve ringen. Kneed het deeg nogmaals door en verdeel in twee porties. Bestuif het aanrecht en deeg met bloem. Rol elke deegbol ovaal uit en leg ze op de bakplaat. Verdeel er uienringen en kaas over. Bak de sloffen in de oven in circa 25 goudbruin en gaar.


Opmerkingen:
Ik gebruikte minder kaas. Ik had niet genoeg in huis, maar vond 150 gram al veel! Snijd de uien echt in dunne halve ringen, anders blijven ze iets 'krakerig'. Bij mij was 25 minuten niet voldoende, ik heb het verlengd naar bijna 30 minuten. Anders waren ze wat licht.

Wij vonden de sloffen erg lekker, vooral als ze net uit de oven zijn.

Succes en eet smakelijk!

zaterdag 9 november 2013

Witte stapeltaart met bloemen

Zo....even weer een berichtje!

Afgelopen week had ik een stapeltaart in bestelling staan. Het moest een flinke stapel worden: een 25 cm en een 20 cm doorsnee op elkaar. De meeste mensen kijken wel even de fotootjes door van al mijn maaksels door, zo ook deze klant. De stapel die ze bestelde moest lijken op de bruidstaart van augustus. Toen heb ik een witte stapel gemaakt met blauwe bloemen.

Verder graag de tekst 40 jaar getrouwd erop, als dat past. Nou op deze stapel paste dat prima
De bloemen maak ik altijd ruim van tevoren van fondant. Ze kunnen dan goed uitharden in speciale bloemendroogvormen (is dat een woord haha?). Ik plak uitgeharde bloemen altijd vast met Royal Icing in plaats van water, want dat houdt niet, zeker niet aan de zijkant.




Het was een mooie taart!