maandag 23 december 2013

Taart in 'prinses' stijl

En.........de laatste bestelling van het jaar:

'Graag een roze taart in 'prinses' stijl'. Prima, dat gaan we doen! Een hele open opdracht, daar hou ik wel van. Maar tegelijkertijd is het best lastig. Want wat ga ik dan kiezen. Ga ik voor strikjes of camees of parels of vogeltjes.

De taart zou op vandaag om 1 uur opgehaald worden en dat was nog even lastig. Op zondag bak ik niet en zaterdagavond is te vroeg. Dus het moest allemaal gebeuren op maandagmorgen (m'n 1e kerstvakantiedag...)

Om half 6 vanmorgen stond ik in de keuken om de biscuit te bakken. Die moet namelijk goed afgekoeld zijn, voor je er verder mee aan de slag gaat. Als je de biscuit vult en bekleedt voordat deze afgekoeld is, krijg je 'zwetende' marsepein. De marsepein wordt vochtig en lichtglanzend en plakt verschrikkelijk. Elke vingerafdruk zie je dan.

Om half 9 kon ik verder met vullen, bekleden en decoreren en om kwart voor 12 was de taart af!

zaterdag 21 december 2013

Weer de 'lente' stapel + cupcakes

Al een paar keer heb ik de 'lente' stapel nu gemaakt, maar hij blijft leuk. Elke klant wil er wel iets aan veranderd hebben. Dat kan de kleur zijn, of een tekst erop.

Het is wel een stapel waar je de nodige voorbereidingen voor moet doen. Er gaan bijvoorbeeld best wel wat bloemetjes op, die ik altijd van tevoren maak. Ook is het best een klus om de onderste taart te voorzien van 3 randen, zeker als het een grote maat taart is. Dan kan het zijn dat ik de parelmal wel een keer of 6 moet vullen met marsepein. Gelukkig heb ik er 2 van. Ze zijn 29,95 per stuk, maar ik ben toch blij dat ik ze heb! Het scheelt een hoop tijd.

Deze klant gaf heel precies de kleuren door: 'grijs hekje, onderste parelrand fuchsia, middelste grijs, bovenste lichtroze' etc. Dat is voor mij makkelijk en de klant weet zeker dat de taart aan de wensen voldoet!


Er werden ook nog 12 bijpassende cupcakes met vanilletoef besteld. Ik vind ze zelf echt schattig!


In een bijpassende cupcakesdoos verpakt...


En nog even alles bij elkaar


Weer een tevreden klant...

woensdag 18 december 2013

Kerstkaarten en een makkelijke tulband

De afgelopen daagjes bedacht ik opeens dat ik dit jaar zelf de kerstkaarten wilde maken. Normaal ben ik daar vrij makkelijk in: of het worden kant en klare kaartjes of ik maak online een leuke kaart met foto's.

Ik kwam namelijk tussen al mijn hobbyspullen een leuk blok van 'Eline's huis' tegen, met papier in rood, zilver en wit. Vorig jaar (of misschien al langer geleden) gekocht en amper gebruikt. Ook vond ik nog 2 pakken vierkante kaarten met envelop en leende ik van mijn vriendin een avondje een aantal bijpassende snijmalletjes voor de Cuttlebug (thanks Patricia!).

Niet heeel erg ruim van tevoren begon ik aan de kaartjes. Op 1 avond sneed ik 60 denneboompjes, 40 reeën, 20 tags, 20 arresleetjes en 20 herten en stempelde ik 60 keer een kerstwens. Dat was een flinke klus, maar het lukte.

En toen kwam de grootste klus: het op maat snijden van de papieren en vooral het vastplakken met dubbelzijdig tape van alles. Maar het is gelukt!

 
En nog een tip voor de komende feestdagen. Wil je iets lekkers voor bij de koffie, maar er weinig tijd aan besteden?
 
 
 
Koop dan bij de Lidl de 'Belbake stracciatella cakemix'. Een heerlijke cake, zo klaar en vooral mooi in een tulbandvorm. Wij vonden 'm erg lekker!

zaterdag 14 december 2013

Winterstapeltaart

Een hele tijd geleden was ik jarig (september) en ik vierde 2 weken later mijn verjaardag in de klas. Ik had chips, cake, slagroom, snoep en nog meer (ongezonde) dingen (sorry....) maar geen zelfgebakken taart of cupcakes bij me.

Natuurlijk waren de groep 8-ers blij met al dat lekkers, maar sommigen waren toch wel wat teleurgesteld. "Heeft u geen zelfgemaakte taart bij u???'
Nee dat had ik niet. Dat had ik nog nooit eerder gedaan (best veel werk voor een hele klas) maar er was ook nog nooit eerder iemand over begonnen. Maar ja, dat krijg je als er een aantal meiden trouw de berichtjes van 'Made by Ellen' op facebook en blog volgen.

Dus ik beloofde nog een keer te trakteren. Er werd haast elke week wel gevraagd of ik al iets bij me had. Ik beloofde uiterlijk voor de kerstvakantie een taart mee te nemen. Vrijdag 13 december was het zo ver! Ik maakte een 'neutrale' taart, voor meiden en voor jongens leuk en passend bij het seizoen.

Staat de taart voorin de klas en wil ik nog wat fotootjes schieten voor op m'n blog, is de batterij van m'n fototoestel leeg....pfffff

Dus jullie moeten het helaas doen met 'n simpel, wazig fotootje van m'n mobiel...


De meeste kinderen wilden wel een groot stuk, want 'dat krijg ik toch wel op hoor!' Nou, daar zijn ze wel achter gekomen ;-)

Het was een flinke taart: 30 cm en 25 cm gestapeld (voor 30 leerlingen). De collega's konden zelfs ook nog een stukje nemen.






dinsdag 3 december 2013

Grote bokkepoten + recept

Vanavond plaats ik weer een receptje. Deze keer van de allerlekkerste koeken ter wereld (vind ik dan...) en dat zijn bokkepootjes! Niet van die kleine 1-haps dingetjes, maar van die heerlijke grote van de bakker. Het recept komt weer uit het boek 'Rudolphs Bakery'. Ik maak wel een hoop reclame voor dat boek zo ;-)


Bokkepootjes

Ingrediënten
Biscuit:
220 gram eiwit
225 gram suiker
mespuntje zout
175 gram amandelpoeder
75 gram poedersuiker
1 vanillestokje
40 gram bloem
3 eetlepels geschaafde amandelen

Banketbakkersroom:
In het boek staat een uitgebreide beschrijving van het maken van banketbakkersroom. Ik gebruik eigenlijk altijd de zakjes van dr. Oetker of van Funcakes. Daar hoeft alleen maar water bij. Je hebt 250 gram banketbakkersroom nodig voor het maken van de vulling.

Botercrème:
250 gram roomboter (kamertemperatuur)
60 gram poedersuiker
250 gram banketbakkersroom (zie hierboven)

Garnering:
300 gram pure chocola (ik had best wat over)

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpoeder.

Biscuit:
Klop met een mixer de eiwitten, de suikre en het zout tot stijve pieken. Meng de amandelpoeder met de poedersuiker. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng dit door de bloem. Spatel het amandel-poedersuikermengsel door het geklopte eiwit en zeef het bloem-vanillemengsel erboven. Spatel voorzichtig door elkaar en schep het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit korte banen van ongeveer 10 cm op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met de geschaafde amandelen. Bak de bokkepoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat ze afkoelen.

Vulling:
Klop in een kom de zachte roomboter met de poedersuiker luchtig en meng met de banketbakkersroom. Schep de crème in een spuitzak. Spuit bij de helft van de koekjes op de platte kant wat vulling en druk er voorzichtig een ander koekje tegenaan.

Garnering:
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Dompel de uiteindes van de bokkepootjes in de chocolade en laat afkoelen (in de koelkast).


Het is wat werk, maar dan heb je ook echt wat moois en lekkers! Ook erg geschikt in plaats van gebak op bijvoorbeeld een verjaardag. Wij vonden ze erg lekker en ik ga ze zeker nog eens maken. Ze smaken gewoon echt lekkerder dan de supermarktpootjes...


Bakse en eet smakelijk!

Ik ben druk bezig met het naaien van een schattig grijs jurkje voor Julia...