donderdag 28 februari 2013

Idee 4: banaan-karameltaart

Zo, daar zijn we weer! Al wat later op de avond, maar dat geeft niet... Ik was nog even druk bezig met het bedrukken van een t-shirt en 2 rompertjes. Het ziet er weer leuk uit, vind ik zelf.

Het recept van vandaag is een uitgebreide, niet echt geschikt voor kinderen maar meer voor ouderen. Er moeten namelijk veel verschillende handelingen gedaan worden en ook moet er caramel gemaakt worden. Bij mij mislukte dat de eerste 2 keer (niet vandaag hoor, maar heeeeel lang geleden, toen ik het voor het eerst maakte). Ook wordt de suiker heel erg heet en dus gevaarlijk voor kinderen.

Ik wilde nog even zeggen dat het ijs van gisteren is heel goed gelukt is! Het smaakt goed en ziet er prachtig uit. Verder las ik op internet dat het pakje Tover-ijs van Van Gilse alleen bij de Jumbo te koop is! Ik dacht, laat ik dat nog even vermelden, het is zo vervelend als je verschrikkelijk loopt te zoeken in de AH ofzo...

Vandaag maakte ik een banaan-karameltaart. Het recept was oorspronkelijk bedoelt voor een taartvorm (met geribbelde rand) van 22 cm doorsnede. Ik gebruikte 8 kleine bakvormpjes, die had ik een keer van een vriendin gekregen, maar nog nooit gebruikt. Ik denk wel dat 1 taartvorm makkelijker is en sneller gaat. Heb je geen taartvorm met geribbelde rand? Ze hebben ze bij Dille en Kamille, mijn favoriete winkel. Zoveel leuke (bak) hebbedingetjes voor hele leuke prijsjes!


Ze hebben ook een webwinkel, kijk maar eens hier. En als je hier klikt, kom je direct bij de bakvormpjes die ik bedoel. Ze hebben geen 22 cm doorsnede, maar met een 20 cm of een 24 cm moet het ook lukken. Erg handig is dat de bodem bestaat uit een losse 'plaat', je kunt de taart(jes) er zo makkelijk uitkrijgen!


Recept banaan-karameltaart

Nodig:
250 gram Digestive original koekjes (rol 400 gr, Verkade)
100 gram boter
100/150 gram chocolade extra puur, in stukjes (originele recept zegt 100 gram, maar dat was bij mij wat weinig)
3 blaadjes gelatine
100 gram kristalsuiker
1 beker slagroom (250 ml)
3 flinke bananen
1 beker creme fraîche (200 ml)


Keukenmachine/staafmixer?
Grote pan
Kleinere pan/kom
Kom
Taartvorm(pjes) met geribbelde rand
Steelpan
Lepel

Hoe maak je het:
Verkruimel de koekjes in de keukenmachine (misschien lukt het met een staafmixer ook?).


Smelt de boter in een steelpan en meng door de koekkruimels.


 Schep de kruimels in de taartvorm(pjes) en druk aan met de bolle kant van een lepel.


Doe de chocola in een kleine pan of kom en hang deze in een grotere pan met kokend water. Laat de chocola smelten. Verdeel de chocola gelijkmatig over de koekkruimelbodem. Zet de vorm(pjes) 30 minuten in de koelkast.


Week de gelatine 5 minuten in een kom koud water. Doe de suiker in een steelpan en laat op laag vuur karamelliseren tot goudbruin (heb geduld, het duurt even. Als je het te hard op zet, verbrand de suiker en kun je opnieuw beginnen!).

 
Klop ondertussen de slagroom stijf en spatel de creme fraîche erdoor.


Zet het vuur uit, zodra de karamel de juiste kleur heeft. Roer 4 eetlepels van het slagroommengsel voorzichtig door de karamel. (Lost de karamel niet helemaal op? Doe dan het vuur nog even aan.) Knijp de gelatine uit en voeg toe aan de Karamel. Meng 3/4 van de karamel voorzichtig door de rest van het slagroommengsel.


Pel de bananen, snijd ze in plakjes van 1 cm en verdeel over de taartbodem(pjes).


Schep de karamelslagroom erop en verdeel gelijkmatig met een spatel. Schenk de rest van de karamel over het slagroommengsel. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.


Succes!

woensdag 27 februari 2013

Idee 3: zelf ijs maken

Ik ben braaf even achter m'n laptopje gekropen, om het recept van vandaag wel écht vandaag te posten! Het receptje van maandag was een simpel receptje, dat van gisteren iets bewerkelijker en vandaag weer een makkelijke, om en om! Het is een simpel recept voor ijs. Je kunt dat op heel veel manieren maken, maar dit is een heeeeele simpele.

Een aantal weken geleden kocht ik namelijk een pakje Tover-ijs van Van Gilse.


Ik zag het in de supermarkt en besloot dat ik dat een keertje wilde uitproberen. Je kunt alle smaken ijs maken, op een hele simpele en snelle manier (als je de 8 uur invriezen niet mee telt haha).

Recept (aardbeien) ijs

Nodig:
1 pakje Tover-ijs van Van Gilse
350 ml melk
1 doosje vol aardbeien (van AH), ontdooid
Blender/staafmixer
Flinke bak met deksel


Giet de melk in een kom en voeg al mixend het pakje Tover-ijs toe. Doe hier 1 minuut over (dus beetje bij beetje). Mix vervolgens het mengsel 2 minuten op de hoogste stand. Het wordt romig en neemt toe in volume.

Doe de aardbeien in de blender en pureer ze. Dit kan natuurlijk ook met een staafmixer.

Oeps........kommetje geleegd en nog geen foto....

Giet de aardbeienmoes bij het mengsel in de kom en mix nog even door, zodat het goed gemengd is.


Schep vervolgens alles in de bak en zet minimaal 8 uur in de vriezer.


Eetse!

....................Ik mag om 24:00 proeven, 'k zou er haast even voor opblijven, want ik heb net al eventjes een likje genomen, heeeeeeeeeeeeerlijk!  ;-)....................

dinsdag 26 februari 2013

Idee 2: kaas-uienbrood

Vandaag recept 2! Ik smokkel wel een beetje, want het is nu woensdag, maar ik sla het bericht op op dinsdag haha. Ik zou het gisteren al posten, maar door allerlei dingen, was het ineens te laat om nog te doen. Ook was het brood pas gistermiddag klaar...Maar, wel heel lekker! Misschien heb je het recept pas al voorbij zien komen bij de Lidl, het komt van een receptkaart van deze winkel!

Recept kaas-uienbrood

Nodig:
300 g bloem
1 tl paprikapoeder
100 g gemalen geraspte oude kaas
Eventueel 2 zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes gesneden (heb ik niet gedaan, daar houden wij niet zo van)
3 uien
Zout
2 dl water
5 g gist

Hoe maak je het:
Kneed de ingrediënten voor het deeg goed door (bloem, zout, water en gist).



Laat de deegbal in een met olie ingesmeerde kom onder een vochtige keukendoek ca. 40 minuten rusten in een warme omgeving.

 

Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze in hele dunne partjes. Kook de uien 1 minuut in een pan met water en giet ze af.



Verwarm de oven voor op 180ºC. Als het deeg gerezen is, leg dit dan op een met bakpapier beklede ovenplaat.

 
Druk het deeg iets plat (en leg de zongedroogde tomaatjes erop) leg daarop de uien en strooi de kaas erover.



Strooi het paprikapoeder erover en bak het brood af in een voorverwarmde oven (180ºC) in ongeveer 40 min.


Ik sneed steeds een stuk van het brood af en halveerde dat (horizontaal) en vulde het met kaas, heerlijk!

Succes en eet smakelijk!

maandag 25 februari 2013

Idee 1: cornflakerotsjes

Heerlijk, deze week heb ik vakantie! Even niet voor de klas en even geen taarten bakken voor bestellingen. Ik ga er van genieten... Dat betekent niet dat ik ga niksen hoor, nee, plannen genoeg!

Elke dag wil ik een kamer/deel van het huis volledig aanpakken. Dus opruimen, uitzoeken wat weg kan, schoonmaken, goed stofzuigen, dweilen enzovoorts. Eigenlijk een voorjaarsschoonmaak verdeeld over een week. Vandaag heb ik onze slaapkamer en Julia d'r kamer gedaan. Kledingkasten uitgezocht, nachtkastjes opgeruimd, heerlijk!

Het tweede wat ik wil doen, is elke dag een klein recept (of ander ideetje) op internet zetten, dat geschikt is om heerlijk in de vakantie te maken. En (meestal) ook heel leuk is om samen met kinderen te doen. De oudere kinderen kunnen met misschien wel alleen!

De 1e is vandaag: cornflakerotsjes. Ik had in een vorig bericht al gezegd dat ik het op internet zou zetten, dus dat is 2 vliegen in 1 klap ;-)

Recept cornflakerotsjes

Nodig:
75 gram cornflakes (ik haalde het bij de Lidl, 800 gram voor 1,99)
400 gram chocola, melk of puur (ook bij de Lidl, 100 grams repen voor 0,59)
Kom om te smelten
Spatel o.i.d. voor roeren
Eventueel een pan, gasstel en kokend water (als je de chocola au-bain-marie wil smelten)
Borden of dienblad bedekt met bakpapier/aluminiumfolie

Hoe maak je het:
Breek de repen in stukjes (zo klein mogelijk) en doe ze in de kom. Zet eventueel ook de afgewogen cornflakes vast klaar.


Smelt je m.b.v. de magnetron? Controleer heel regelmatig of de chocola al gesmolten is, als het aanbrandt, kun je alles weggooien!
Smelt je au-bain-marie? Hang de kom dan in de pan, die gevuld is met warm water (net niet kokend). Zet het gas zacht aan, zodat het water goed warm blijft. Roer de chocola af en toe door, totdat alles gesmolten is.


Doe de cornflakes bij de gesmolten chocola en schep om totdat alles met een laagje chocola bedekt is.


Schep hoopjes cornflakes op het bakpapier en zet vervolgens in de koelkast. Laat een uurtje uitharden en eet smakelijk!


 
 
 
Ook erg leuk en lekker met pinda's of smarties of studentenhaver....

Vorige week heb ik deze cornflakerotsjes met groep 8 gemaakt, m.b.v. elektrische kookplaatjes en au-bain-marie verwarmen en dat was een succes!

zaterdag 23 februari 2013

Overhemdtaart

Nog even snel een berichtje posten met de foto van de overhemdtaart. Gevuld met frambozenbavarois en Zwitserse room.
De klant wilde graag een '30' erop en een merkje van McGregor, want de jarige draagt alleen overhemden van dat merk ;-)


Echt een mannentaart, toch!?

donderdag 21 februari 2013

Koffertaart en andere bezigheden

Het was een druk weekje vorige week en deze week eigenlijk ook! Vandaar dat ik vandaag pas toekwam aan een berichtje.

Vorige week donderdag stond het maken van een koffertaart op het programma. Een tijdje geleden had ik de foto's al besteld, dus die had ik al klaarliggen. Dus weer een biscuit bakken, vullen met heerlijke vullingen, en bekleden met een laagje bruine marsepein. Dan de foto's en de losse onderdelen uitknippen en uitsnijden en vastplakken en klaar was de taart. Er zijn dan wel minstens 3 uurtjes voorbij hoor, maar ik was tevreden over het resultaat.



Verder ben ik druk bezig met de bestellingen van de HCR-verkoping (9 febr.) en met het maken van  t-shirtjes, dat blijft maar lopen. Oh ja en haarspeldjes en kindersieraden maken enzovoorts. We zitten niet stil in ieder geval. Nu ben ik daar ook niet zo goed in, dat scheelt ;-)

Gisteravond had ik nog een sieradenworkshop voor 15 personen. Dat was al weer een tijdje geleden. Het was erg gezellig en er werden mooie dingen gemaakt!

En vandaag moest ik een overhemdtaart maken. Foto's volgen nog. Die zet ik altijd pas online als ik weet dat het feestje al gevierd is, of de taart al is opgegeten....

Ik hoop deze week ook nog even een receptje te plaatsen, omdat ik er achter kwam dat veel mensen het niet kennen. Wij hadden op school project en voor de projectavond had ik met groep 8 lavarotsjes (cornflakes met chocola) gemaakt. Het is heel simpel, niet duur, heel makkelijk en erg leuk om te doen met kinderen!

donderdag 14 februari 2013

T-shirts...

De t-shirts gaan hier als warme broodjes over de toonbank! Roze, lichtgrijs of toch wit... Grote letters, kleine letters, lief, stoer, Daniëlle, Saar....

Echt superleuk als zoiets nieuws zo ontvangen wordt! Dus sta ik elke week wel een paar shirtjes te pimpen. Alleen vergeet ik elke keer foto's te maken en dat vind ik jammer. Het liefst maak ik van elk taartje, shirtje of sieraad een foto. Maar helaas, dat lukt niet altijd. Het is bijvoorbeeld te donker, te laat, te druk enzovoorts... en een andere keer vergeet ik het dan.

Hier maakte ik wel een foto van, voordat het de envelop in ging:



Weer iemand blij... (stond in m'n gastenboek hoor, dat verzin ik niet zelf haha)

dinsdag 12 februari 2013

Treintaart + bijbehorende cupcakes

Maandagmorgen stond ik al om 5 uur 's ochtends in de keuken voor een bestelling. Wat is dat vroeg zeg! Frank moet er soms zo vroeg uit, maar dat is best pittig...pfff. Toch was het wel lekker hoor. Het was heerlijk stil in huis en buiten en ik had heerlijk de tijd voor de taart en de cupcakes.

De taart moest met een trein erop en de naam 'Jacob'  en een '6'. De taart heb ik bekleed met groene marsepein, daar overheen heb ik een treinrails gemaakt. De trein zelf viel me niet mee hoor, ik ben niet zo'n boetseerheld en ook nog eens enorm kritisch op mezelf. Maar ik kreeg een mailtje waar in stond dat Jacob heel erg blij was met de trein. Pfoe, das een opluchting haha.

 
Voor de cupcakes had ik van tevoren al schildjes 'ontworpen' en af laten drukken op frosting (heeeel dun laagje fondant). Op de cupcakes zit een toefje (niet te groot, anders word je misselijk) meringue botercreme in aardbeiensmaak, een schildje, een 6 (al lijkt het nu een 9) en wat (eetbaar) confetti. Het waren er 30, maar toen ze allemaal in de koelkast stonden en ik aan een foto dacht, had ik niet zoveel zin om ze er alle 30 weer uit te halen ;-)


Ze waren er blij mee, en das fijn om te horen...

maandag 4 februari 2013

Julia jarig! (alle knutsels)

Eindelijk was het zover: de dag dat Julia 1 jaar werd!

 


Na heel wat geknutsel en aan het einde wat gestress (ik wil altijd teveel maken en regelen), was toch alles af. En eindelijk kan ik het laten zien, hier op mijn blog. Omdat zus, moeder, vriendinnen en schoonzussen hier meelezen haha, wilde ik het niet eerder er op zetten...

Daarom nu in 1 keer alles: de taart en de ballonnenkrans zet ik in een apart bericht. De taart verdient dat wel, vind ik zelf en de van de ballonnenkrans maak ik een korte werkbeschrijving en dan is dat ook handiger!

Als eerste de vlaggenlijn. Gemaakt van 3 soorten vlaggetjes: grijze linnen (stof van de Ikea), wit kant (gordijnen van de Ikea, die gebruik ik werkelijk overal voor!) en witte broderie (had ik nog liggen). Ik had een papieren mal gemaakt en vervolgens 45 dubbele vlaggetjes geknipt en gespeld. Toen heb ik ze direct onder de lockmachine doorgehaald, gekeerd en tussen biasband met een kantje gestikt. Het klinkt allemaal heeeel makkelijk en dat was het op zich ook, maar wat is het een tijdrovende klus om al die vlaggetjes tussen het biasband te spelden zeg! Dat kostte me haast een hele dag (met allerlei andere dingen tussendoor).



Ook had ik een vlaggenlijn van papier gemaakt. Van 3 verschillende soorten scrappapier heb ik vlaggetjes geknipt en met m'n stansapparaat witte rondjes, vogelhuisjes en vogeltjes. Bij het scrappapier (van Eline's huis) zaten ook wat vellen met alle letters en cijfers. Die heb ik gebruikt om er de tekst 'Hoera 1 jaar!' op te zetten. Vervolgens heb ik de vlaggetjes een stiklijntje gegeven met m'n naaimachine. Wist je trouwens dat dat kon? Stikken op papier met je naaimachine? Het geeft een heel leuk effect! Daarna heb ik alle vlaggetjes aan elkaar gestikt, door ze achter elkaar 'onder' de machine door te schuiven. Met wat masking tape had ik het vlaggenlijntje tegen de muur geplakt. Dat blijft prima hangen en is zonder beschadigingen weer van je behang af te halen.


Dan zijn nu de pompoms aan de beurt ;-) Dat zijn bollen van zijdevloeipapier. Je ziet ze al een tijdje in bladen en op blogs en ik vond ze al een tijdje superleuk. De verjaardag van Julia was een mooie reden om ze te maken. Het zijdevloeipapier kun je via verschillende sites bestellen, het kost niet veel, 0,20 cent per vel en je hebt 2 vellen per pompom nodig. De werkbeschrijving vond ik hier. Zij heeft het zo duidelijk beschreven, dat ga ik niet nog een keertje over doen! Het is in ieder geval heel makkelijk en erg leuk om te doen.



Dan als laatste de verjaardagszakjes. Elk neefje/nichtje/vriendje/vriendinnetje kreeg een verjaardagszakje mee naar huis. Ik had in doorzichtige blokzakjes wat snoepjes en chipjes gedaan en zelf een leuk label gemaakt. Dat label had ik op de blokzakjes vastgeniet. Samen met een roltoeter was het compleet.

 
Het waren geweldige dagen, Julia heeft genoten....


En is enorm verwend!!!


(Kijk voor de ballonnenkrans en de taart bij de twee volgende berichten)

Taart met vogelhuisje

Voor de taart had ik een half jaar van tevoren al heel Pinterest afgespeurd naar ideetjes. Als snel was duidelijk dat ik de taart wilde maken van 3 kleuren marsepein: knalroze, grijs en wit. Ook alle andere knutsels wilde ik maken in die kleuren, zodat het 1 geheel zou worden.



De taart is 3 lagen hoog. De onderste taart is 25 cm doorsnee, de tweede 20 cm doorsnee en het vogelhuisje is gemaakt van 2 vierkante biscuits van 10 cm. 1 daarvan heb ik diagonaal doorgesneden voor het dak. Alle drie de taarten zijn gevuld met frambozenbavarois, aardbeienjam en zwitserse room. Zwitserse room is banketbakkersroom gemengd met slagroom, hmmmm heerlijk is dat!

Verder vogeltjes, bloemetjes, een hekje, een 1, een schildje met haar naam, een hartje enzovoorts... En natuurlijk een kaarsje. Dat uitblazen werd natuurlijk niks, maar gelukkig wilde haar neefje wel helpen!

Ik ben weer lang bezig geweest met taarten. Je vergist je altijd weer in de tijd. Hoelang precies, weet ik niet, dat heb ik niet bijgehouden. Maar ik schat zo'n 6 uur. En daarna moet je die plakkerige keuken nog poetsen, dat vind ik nooit leuk... Maar voor je eigen kind is alleen de mooiste taart goed genoeg haha!

Ballonnenkrans + how to

Voor Julia d'r verjaardag had ik ook een ballonnenkrans gemaakt. Het idee had ik van Pinterest. Alleen was de krans daar gemaakt van ballonnen in allerlei kleuren. Ook erg leuk hoor, maar ik wilde alle versieringen en zelfs de taart, maken in de kleuren hardroze, wit en grijs.


Krans van mij
Krans van Pinterest
 Hier volgt een korte beschrijving, zodat je ook zelf aan de slag kunt.

Nodig:
Strokrans (bloemist)
IJzerdraad (bloembinddraad op een rolletje, verkrijgbaar bij de bloemist)
Ongeveer 250 ballonnen (ik had er 100 van elke kleur: wit bij de Xenos, 1,99 voor 20, zilver bij de Hema, 5,- voor 100 en hardroze bij Kamerbeek, 100 voor 8,-)
Kniptang (voor bloembinddraad)
Lint

Knip van het bloembinddraad stukjes van 3 a 4 cm. Vouw deze stukjes draad dubbel. Je hebt nu 'krammetjes' in de vorm van een 'V'.

Leg een ballon op de strokrans en prik deze met een krammetje vast. Leg de volgende ballon dicht tegen de 1e ballon aan en kram deze ook vast. Doordat je de ballonnen dicht bij elkaar kramt, gaan ze vanzelf 'omhoog' staan en krijg je een goedgevulde, dichte krans.

Ga zo door totdat de hele krans gevuld is. Zorg ervoor dat de kleuren goed verdeeld zijn. Houd de krans regelmatig even omhoog om ze zien of er geen stukken strokrans meer zichtbaar zijn, als de krans straks hangt. De ballonnen vallen anders, als de krans plat op tafel ligt.

Haal het lint door de krans heen en bind vast. Je kunt daaraan de krans ophangen. Ik heb er zelf nog een klein krijtbordje bijgehangen, met daarop 'Julia 1 jaar'.


T'is niet zo'n mooie foto, we hebben nu net de zon op de voorkant van het huis...., maar 't gaat om het idee. Veel succes als je zelf ook aan de slag gaat!