zaterdag 31 maart 2012

Geboortecupcakes meisje

Het laatste berichtje is al weer een aantal daagjes geleden, maar ik heb niet stilgezeten hoor! Ik had een bestelling geboortecupcakes en ik ben hard bezig met het maken van sieraden voor een verkoping op 14 april. Ook ben ik bezig met het naaien van een rimpelrokje.

Maar nu eerst de geboortecuppies. Honderd stuks heeft ze er besteld, en die lever ik in 3 keer, zodat alle mensen een vers cakeje krijgen, als ze op visite komen!

Ze had gekozen voor de cupcakes met een randje muisjes en een fondant vormpje. Het ziet er weer schattig uit, vind ik zelf, en het is zo makkelijk in een drukke kraamweek. De meeste mannen zijn erg blij met deze cupcakes, want ze hoeven geen beschuiten te smeren of slagroom te kloppen. Ze hoeven ze alleen maar op een schoteltje te zetten!!!

Zo zien ze er uit:



Volgende week maken we er nog 70... En dan ben ik ook nog bezig met een andere bestelling: Een 'Hello Kitty' taart voor een meisje van 1. Dus ik ben zoet...

donderdag 22 maart 2012

Red velvet cupcakes!

Weer iets dat ik van mijn 'wil-ik-nog-doen-lijstje' kan strepen: de red velvet cupcakes! Het was een hele klus, maar erg leuk om te doen!

Red velvet betekent letterlijk 'rood fluwelig'. Deze naam is gegeven omdat de cupcakes rood zijn, door toevoeging van kleurstof (vraag me niet waarom ze niet blauw zijn...) en omdat ze fluwelig zacht zijn. Dat laatste moet ik zelf nog gaan controleren, want ik heb er nog geen eentje geproefd, ze komen net uit de oven.

Deze cupcakes worden overal op internet beschreven als de lekkerste, mooiste en zachtste variant. Je snapt dus wel dat ik deze heel graag eens wilde maken. Maar dat lukte niet direct. Voordat ik aan de slag kon, moest ik eerst op jacht om allerlei aparte ingrediënten te halen. Bijvoorbeeld rode kleurstof en dan niet die gel-achtige die ik gebruik om marsepein te kleuren, maar vloeibare kleurstof. Maar waar koop je dat? Op internet werd gezegd dat een Toko dit heeft. Maar waar vind ik een Toko???

Toen ik op de Koperwiek (winkelcentrum in Capelle) liep, kwam ik er zowaar eentje tegen (naast de Xenos). Dus die kleurstof had ik. Verder had ik baksoda nodig (gevonden in een webshop) en karnemelk en olie (in plaats van boter) en azijn (bah!) en vanille-extract (webshop) en cacao (heb ik al voor mijn bonbons). Je leest het al: een heleboel aparte ingrediënten! Ik ben dus ook heel benieuwd naar de smaak van de cakejes.

Om het geheel nog iets lastiger te maken, stond de hoeveelheden beschreven in cups (Engelse inhoudsmaat, zou daar het woord 'cup' cake vandaan komen???). Een tijd geleden had ik al een set cupmaten mee besteld, deze:

En ook een setje lepels, met de maten theelepel, halve theelepel enzovoorts:



Die twee sets kwamen nu goed van pas. De meeste recepten zijn in grammen, maar de originele Engelse dus in cups. Ik zet het recept hier niet bij. De meeste mensen zullen zo'n set niet in huis hebben en je kunt het wel om gaan rekenen, maar dat is een hele klus. Wil je toch ook aan de slag? Klik hier voor het recept.

Ik had bijvoorbeeld 2,5 cup bloem nodig. Je vult 2x het schepje '1 cup' en 1x het schepje '0,5 cup'. Je vult de schepjes precies tot de rand en je hebt de goede hoeveelheid! Het werkt wel erg makkelijk, zo zonder weegschaal. Voor de lepels geldt hetzelfde: vullen tot de rand en klaar. Waar je wel op moet letten is dat je het goede schepje pakt. Je hebt zo de verkeerde en maakt dan een enorme fout. Dat kan met de weegschaal weer minder snel...

Het mengsel zag er wat vreemd uit. Vooral toen ik de suiker met de olie had gemengd. Ik kreeg er nou niet bepaald trek van. Maar toen het bloem/cacao mengsel er door heen ging, begon het wat te lijken op cupcakedeeg. Het mengsel heb ik vervolgens in 24 cupcakepapiertjes geschept en 23 minuten in de oven gezet. Het begon heerlijk te ruiken, zouden ze dan toch gelukt zijn? Ik ga er zo eentje proberen!

Zo zien ze eruit:


Ze staan nu af te koelen op een rooster. Er bovenop komt een vanille roomkaas toef. Daarvan zet ik wel het recept neer, dat is ook lekker op gewone cupcakes en lekkerder dan botercreme (vind ik). Het recept komt van dezelfde site (een hele leuke): www.cupcakesenmuffins.nl

Vanille Roomkaas Frosting
  • 225 gram boter (ongezout en op kamertemperatuur)
  • 340 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 4 cups gezeefde poedersuiker (is hetzelfde als 440 gram)
  • 3/4 tl pure vanille extract (dr. oetker of via webshops als deleukstetaartenshop.nl)
Mix in 2 tot 3 minuten op een gemiddelde snelheid de boter en roomkaas tot een lichte en luchtige massa.
Verminder de snelheid en voeg geleidelijk de suiker bij de botermassa.
En als laatste voeg je het vanille extract toe.

Met behulp van een spuitzak (of snoepzak van bijv. de Jamin) spuit je de frosting in een mooie toef op de cupcakes.

En nog eentje los...




    maandag 19 maart 2012

    Vrolijke lentecupcakes

    Aangezien de keuken toch al vuil was na de mini appeltaartjes die ik gebakken had (zie vorig bericht), zijn we nog maar even doorgegaan!

    Voor het weekend had ik iets lekkers nodig en dan zijn cupcakes altijd goed natuurlijk. Een tijdje geleden had ik al nieuwe cupcake papiertjes besteld. Superleuk zijn ze: knalrode, knalblauwe en knalgroene met witte stippen, heerlijk vrolijk! Die kon ik nu mooi gebruiken.
    De cupcakes heb ik gebakken:


    En voor de decoratie heb ik 20 blauwe en 20 rode bloemetjes gemaakt en 40 groene klimopblaadjes.

    Zaterdagmorgen heb ik ze geglazuurd en gedecoreerd. Het zijn echte lentecuppies geworden, lekker vrolijk! Inmiddels zijn ze allemaal al op.... Maar het zag er gezellig uit op tafel!


    zaterdag 17 maart 2012

    Mini appeltaartjes

    Gisteren ben ik maar weer eens de keuken in gedoken. Ik had zin om weer eens iets nieuws uit te proberen. Het nadeel van al dat bakken is wel dat je je net gepoetste keuken na het bakken weer opnieuw kunt doen, maar daar denken we maar niet aan...

    We zijn in ons gezin allemaal gek op appeltaart en dan bedoel ik natuurlijk zelfgemaakte! Dat doe ik altijd met de mix van Koopmans en ik gebruik dan natuurlijk een springvorm om de taart in te maken.

    Niks nieuws en bijzonders, denk je misschien... Maar vandaag wilde ik 1-persoons appeltaartjes maken met behulp van mijn mega cupcakes bakblik:



    Als ik nu eens alle zes de vormen goed insmeer met mijn speciale anti-aanbakboter (die eigenlijk bedoelt is voor de taarten die ik ook bak), dan moet het toch wel lukken:



    Voor deze mini appeltaartjes had ik een recept van internet geplukt. Ik had daarvoor alleen bloem, boter, eieren, suiker en appels nodig. Dat is een stuk goedkoper dan zo'n pak van Koopmans.

    En ze zagen er super uit, toen ze uit de oven kwamen! Kijk maar:



    Het resultaat vind ik erg leuk, van die mini taartjes. Ik moet alleen eerlijk zeggen dat ik de volgende keer gewoon weer zo'n pak van Koopmans gebruik. De smaak valt me tegen! Misschien zit er in die pakken toch iets meer dan alleen die ingrediënten die ik had gebruikt? Ik weet het niet...

    Als iemand een recept heeft van een lekkere appeltaart (het deeg was bij mij droog/smakeloos), dan houd ik me aanbevolen! Anders houd ik het op Koopmans...

    Ik kwam er achter dat één appeltaartje precies in een kop en schotel past, die ik op tafel heb staan. Ik vind het een prachtig plaatje, zo'n 'kopje appeltaart'.



    En dan te bedenken dat ik die een keer op een rommelmarkt heb gekocht. 2,50 voor 2 kop en schotels én een theepot...!

    donderdag 15 maart 2012

    Nog wat sieraden

    Wat een geweldig weer vandaag zeg! Weer om heerlijk te gaan wandelen met de kinderwagen en om lekker in de tuin aan de slag te gaan. Maar ook heel goed weer om sieraden op de foto te zetten. De foto's zijn dan mooi helder. Dus dat hebben we gelijk maar even gedaan!

    Hier nog een aantal foto's van nieuwe sieraden.






    woensdag 14 maart 2012

    Een nieuw projectje...

    Even een heel kort berichtje met een foto erbij. Om te laten zien waar ik ook mee bezig ben! Ruim 2 weken geleden had ik via Etsy.com (super site, duizenden online shopjes van over heel de wereld) een aantal kantjes besteld om kettinkjes van te maken.

    Een kettinkje van kant? Ja, kijk maar eens naar onderstaande foto. Ik vond het helemaal geweldig...


    Op internet kosten ze zo'n 25 euro, maar dat kunnen we natuurlijk ook gewoon zelf maken voor heel wat minder geld.

    Hieronder zie je één van de 6 kantjes liggen en ik heb er vast wat kraaltjes op gelegd. Die ga ik vervolgens één voor één vastnaaien. Ook komen er nog wat kraaltjes onder te hangen, een beetje zoals bovenstaande foto. Helaas vallen de fonkelende facetkraaltjes wat weg. Maar als ze vastzitten, maak in snel een nieuwe, duidelijkere foto.


    dinsdag 13 maart 2012

    Nog een kaartje en nieuwe sieraden!

    Ik heb de smaak te pakken wat betreft kaartjes maken! En dus is er nog eentje bijgekomen. Het leuke is dat je snel resultaat hebt. Even tussendoor een kaartje maken, kan makkelijk. Vooral het werken met zo'n stempel op borduurstof vind ik leuk. Daarom heb ik op de markt ook nog maar een lapje crème stof gehaald. Dat is dan weer mooi op een crèmekleurige kaart. En als we dan toch bij de naaikraam staan, nemen we ook maar een aantal parelmoerkleurige knoopjes mee, dat is ook leuk erbij.

    Het is een neutrale kaart geworden, zonder blauw of roze! De linkse bloem is een uitprobeerseltje. Ik dacht: als mijn Cuttlebug dik papier kan snijden, waarom dan geen stof? En het lukte! Het is dus een bloem van diezelfde borduurstof als waar ik op stempel.



    Ook heb ik inmiddels weer een aantal nieuwe sieraden gemaakt. Er komen 2 verkopingen aan en dan moet er toch wat bij komen, want ik had nog maar 50 kettingen hangen. Dat lijkt veel, maar als je bedenkt dat ik er ongeveer 20 tot 30 verkoop per keer, dan is het niet genoeg. Meestal heb ik er zo'n 80 hangen, zodat mensen genoeg keuze hebben. Ik ga ze ook gelijk in mijn webshop zetten, zodat ze ook te bestellen zijn.

    Hier een aantal voorbeeldjes. Natuurlijk zijn ze het lang niet allemaal...



     Mischien is het niet jou smaak, dat kan! Dit zijn best klassieke kettinkjes. Die gaan altijd erg hard op verkopingen. Ik heb natuurlijk ook een aantal kettingen en armbanden gemaakt die wat 'hipper' zijn. Daar hoop ik ook wat foto's van te plaatsen, maar die moet ik nog even maken...

    maandag 12 maart 2012

    Caramelfudge

    Ik kwam er achter dat ik het recept en de foto's van de caramelfudge nog niet had geplaatst en dat kan natuurlijk niet, want beloofd is beloofd! Dus dat gaan we dan nog maar even doen.

    Af en toe snuffel ik op internet of in een van mijn vele bakboeken naar een nieuw receptje om uit te proberen. Deze keer was dat van caramelfudge. Dat is een zoet, zacht toffeeachtig blokje met de smaak van caramel.

    Het recept had ik snel gevonden en na het kopen van de ingrediënten kon ik aan de slag. Maar dat ging niet vanzelf zeg! Het eerste wat ik moest doen, was het smelten van suiker voor de caramelsmaak. Goeie, dat is nog lastig! Tot twee keer toe mislukte het. De eerste keer kon ik haast de hele steelpan wel in de prullenbak kiepen, want ik had het vuur lekker hoog gezet, zodat de suiker snel zou smelten en ik verder zou kunnen. Wat een vieze, aangebrande bende werd het en het was niet uit de pan te krijgen, zo hard!

    Dan maar een tweede poging ( in mijn tweede steelpan), maar ook dat ging niet goed. Ik had het vuur wel lager gezet, maar vergat te roeren... Gelukkig was het iets minder dramatisch en kon ik de troep nog uit de pan krijgen met warm water, maar het was weer mislukt!

    De derde poging (ik dacht: we proberen het nog 1 keer!) lukte wel gelukkig! De rest van het recept was niet moeilijk, dus het is uiteindelijk goed gekomen.

    Het recept:

    Ingrediënten

    • 350 gram Witte suiker
    • 50 ml Zoete gecondenseerde melk
    • 75 gram Roomboter
    • 175 ml Slagroom

    Werkwijze

    De suiker verdelen in twee porties: 1 portie van 125 gram en 1 portie van 225 gram. 125 gram suiker al roerende rustig verhitten tot smelt en even doorverwarmen tot het een lichtbruine kleur krijgt. Suiker blussen met de slagroom en de melk en daarna boter, suiker en zout toevoegen. Massa roeren en op licht vuur doorkoken tot ca. 120 graden celcius zodat het dik en vloeibaar wordt. Massa af laten koelen tot 50-60 graden celsius, en regelmatig roeren. Dit om de typisch luchtige structuur van fudge te maken. Massa uitgieten op plaat met bakpapier, ook bakpapier aan bovenkant (tegen uitdrogen) en plak met andere plaat uitdrukken tot gewenste dikte van de laag (1 cm) en laten afkoelen. Je kunt de plaat ook in de koelkast zetten, dan gaat het uithardingsproces sneller. Als het hard is in kleine blokjes snijden. Eet smakelijk!




    Het is erg lekker, maar ook heeeel erg zoet en machtig. Ook had ik verwacht dat het echt stevige fudge zou worden (zoals die in de winkel, van Lonka bijvoorbeeld), maar het bleef wat zacht.

    De blokjes op de foto zijn ongeveer 2,5 bij 2,5 cm. Maar dat is veel te groot! Je bent na 1 blokje gelijk gevuld en misselijk! Ik heb de blokjes later door de helft gesneden. Daardoor had ik wel erg veel. Na een paar dagen heb ik de overgebleven blokjes veranderd in bonbons! Hoe? Door van de blokjes balletjes te rollen en die vervolgens in gesmolten pure chocola te dopen, heerlijk!

    Succes!

    Shoppen en twee kaartjes...

    Het doosje, waar mijn vorige bericht over ging, werd leuk ontvangen! En ik was zelf ook helemaal enthousiast over het resultaat. Binnenkort maar weer eens naar de Xenos dus, voor een paar van die doosjes...

    Vorige week was ik bij de Hema en daar hebben ze tegenwoordig een hoekje met wat hippe knutselspullen. En dan bedoel ik geen vouwblaadjes en rubbervellen, maar echt leuke dingen. Zoals kartonnen plakletters, setjes satijnlint, een pakketje om met vilt aan de slag te gaan en ook een papierblok met bloemetjes, stippeltjes en ruitjes. Allemaal in schattige kleuren als lichtroze, lichtblauw en rood met wit. Op de site van de Hema staan een aantal artikelen (klik hier), in de winkel lag nog meer... Dat papierblok kon ik natuurlijk niet laten liggen en een setje blanco kaarten is ook altijd handig.

    Met die kaarten ben ik in het weekend aan de slag gegaan. De spulletjes die ik voor dat doosje gebruikte, kon ik natuurlijk ook op kaarten gebruiken. Een kaartje is altijd handig om in huis te hebben en waarom dan geen zelfgemaakte!

    Dit is het resultaat, ik vind ze leuk geworden en er volgen er nog wel meer!


    vrijdag 9 maart 2012

    Stempelen op borduurstof

    Tussen het poetsen, strijken en  het zorgen voor Julia door, heb ik best nog eens tijd over voor bakken of crea bezig zijn. Julia slaapt heel veel en huilt heel weinig. En voor schoonmaken en de strijk heb ik ook geen hele week nodig...

    Ideeën heb ik altijd genoeg! Zo wilde ik nog een keertje caramelfudge (zachte caramelblokjes) maken en had ik een leuk idee gezien op internet: stempelen op stof. Dit heb ik allebei afgelopen week gedaan. In dit bericht laat ik het stempelen zien (en in een andere zet ik het recept van de fudge).

    Op de blog van Eline Pellinkhof, klik hier, stond ontzettend leuk kaartje met een stempel op stof. Normaal gebruik je deze stof (Aida, om precies te zijn) om op te borduren, maar met behulp van een stempel en inkt ben je veel sneller klaar en het ziet er super uit!

    De stempel is onderdeel van een heel aantal stempels en is ontworpen door Eline Pellinkhof. Zij ontwerpt niet alleen stempels, maar ook snijmallen (voor o.a. de Cuttlebug, zie mijn post daarover), kantjes, patronen om een roos op de muur te schilderen en ze heeft 2 hele leuke boeken gemaakt.

    Dit boek heb ik, het is superleuk!



    Ik heb de stempel gebruikt op een houten doosje van de Xenos. Ik had een M op het doosje geplakt en het vervolgens wit gespoten (grondverf, van de bouwmarkt). Vervolgens heb ik de gestempelde stofjes, samen met 3 roosjes, 2 klimopblaadjes en een sierlijk roze 'lijstje', er op geplakt. Daarna nog twee kantjes aan de zijkanten van het doosje en het ziet er schattig uit. Ik heb er een rompertje en 2 paar sokjes ingestopt, om morgen weg te geven, als we op kraamvisite gaan!




    Maar nu is mijn lijst met ideeën niet op hoor. Ik wil ook nog een keertje werken met transferpapier (afbeelding op stof strijken) een roos borduren, knoopjes bekleden, weer eens iets naaien, een naamslinger maken van vilt, red velvet cupcakes maken, nog een dummy (neptaart) maken........................................

    zaterdag 3 maart 2012

    Nog wat truffels!

    Ik heb de smaak (letterlijk en figuurlijk...) goed te pakken wat betreft het maken van truffels. Wat zijn die dingen lekker! Afgelopen week heb ik een stuk of 15 truffels gemaakt, die gerold waren door geschaafde witte chocolade en ook die waren lekker.

    Volgens mij zijn het echte calorieënbommen, maar daar denk je niet aan als je ze aan het eten bent (of als je op het punt staat er eentje te nemen)! ze gaan in ieder geval heel erg hard hier en voor ik het weet zijn ze al weer op. Ik had ook een doosje aan mijn moeder gegeven en daar zijn ze ook geen dag oud geworden...

    In de vriezer had ik nog 25 gespoten vullingbolletjes liggen, die heb ik vanmiddag maar even veranderd in truffeltjes, dan kunnen we weer even vooruit ha ha. 6 stuks heb ik in echte bonbonpapiertjes gelegd en in een doosje gestopt, om weg te geven aan mijn vader. Die lust ze ook erg graag...

    Ik heb 3 soorten gemaakt: pure choco met cacao, pure choco met witte chocorasp en pure choco zonder iets erbij.