zaterdag 26 november 2011

Nog een taartje!

Na de cupcakes en het taartje van vorige week, ben ik weer helemaal aangestoken met het taartvirus. Dus hebben we er van de week maar weer eentje gemaakt! Iemand uit de kennissenkring was jarig en ik wist niet zo goed wat ik moest geven, dus waarom dan geen taartje?

Het lastige was wel: waar houdt ze van? Dat wist ik niet zo goed, dus ik heb maar een taartje gemaakt naar mijn smaak. Ik had in een taartentijdschrift (de Mjam Taart, erg leuke inspiratiebron!) een taartje gezien met camees (ovale afbeeldingen van meisjes) en parelkettingen. In de kleuren roze, wit en goud en daar heb ik roze, wit en zilver van gemaakt.

Tis heeelemaal mijn smaak. Nu maar hopen dat zij 'm ook mooi vindt!




met een grote, witte taartdoos met een mooie roze strik, gingen we weg. En ze vond 'm prachtig.......

maandag 21 november 2011

Weer eens een taartje!

Afgelopen zaterdag had ik heel de dag de tijd om weer eens een mooi en lekker taartje te maken! Heerlijk was dat! Ik wilde nog altijd eens een mooie bloem maken van fondant met de uitstekers die ik al heel lang heb. Ik had het al wel eens eerder geprobeerd, maar het was nog nooit echt goed gelukt. Nu had ik op internet een how-to (stappenplan) gevonden voor een mooie bloem.

Terwijl het kapsel in de oven stond en al heerlijk begon te ruiken, ben ik aan de slag gegaan met fondant. De bloem in de uitleg was zilverkleurig, prachtig, dat wilde ik ook!

En ik moet zeggen: het lukte deze keer wel aardig. Ik ben een enorrrrrrrrme zeurpiet en het is niet snel goed, maar nu was ik zowaar tevreden!

Het taartje heb ik bekleed met lilakleurige marsepein (die kleur heb ik nog nooit gebruikt) en onderaan afgemaakt met een grijs lint.



Het taartje is meegegaan naar mijn familie en het was binnen 10 minuutjes op! Iedereen vond 't zonde, maar ja, daar maak je een taartje voor toch? En hij smaakte weer heerlijk. Alleen de bloem heb ik kunnen redden....

zondag 20 november 2011

Even lekker geshopt!

Toen vorige week de folder van Xenos binnenkwam, werd ik helemaal hebberig. Wat een leuke spulletjes stonden erin! Kleine, winterse decoratiedingetjes, maar vooral veel leuke bakspulletjes!
Nu heb ik al heeeeeeel veel bakspullen (wat heb ik eigenlijk niet?) maar er kan altijd nog wat bij.

Het leuke van de Xenos vind ik, dat de prijs zo aangenaam laag is! En dus ben ik een dag later na werktijd maar gelijk naar de winkel gegaan, want je moet wel snel zijn in zo'n winkel.

Ik heb het volgende gekocht:



Een schort met cupcakeprint
Vier vierkante silliconen cupcakevormpjes
Acht silliconen cupcakevormpjes in de vorm van bloempotjes (leuk met marsepeinen bloemetjes!)
Een handig hulpmiddeltje om chocola au-bain-marie te smelten en dan te gieten
Vier pakken servetten met cupcakeprint
Een grote silliconen bakvorm in de vorm van een megacupcake

Helemaal leuk dus! Dat hadden we nog niet.........


zaterdag 19 november 2011

Speculaas cupcakes + recept!

Sinds een tijdje kan ik weer tegen zoete luchtjes, dus dat was een goede reden om maar weer eens te gaan bakken! Het was wel even lastig: worden het cupcakes of toch een taartje? Ik kon niet kiezen, dus dan maar allebei...!

Donderdagmiddag was ik uit mijn werk al langs de winkel gegaan, om de benodigdheden te kopen, want die had ik niet allemaal in huis. Ik wilde namelijk iets nieuws uitproberen: speculaas cupcakes. En daar heb je speculaas/koek kruiden voor nodig.

's Avonds ben ik gaan bakken en zo zijn ze geworden, prachtig toch!?


De rest van de avond rook het natuurlijk in het hele huis naar speculaas, maar daar hou ik wel van!
Hier volgt het recept. Het is officieel bedoeld voor 12 cupcakes, maar ik heb er maar 8 van kunnen bakken. Dus de volgende keer verdubbel ik het recept, want wat zijn nu 8 cupcakes? Vrijdag waren ze al op..........


RECEPT

Ingrediƫnten voor 12 cupcakes (bij mij dus voor 8 cc's)
125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk, op kamertemperatuur
2 ( grote) eieren, op kamertemperatuur
2 eetlepels speculaas of koek kruiden


Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe aan de boter, maar doe het beetje bij beetje. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.

Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Doe het zelfrijzend bakmeel in een andere kom en doe daar de speculaas of koek kruiden bij en meng dit goed.

Voeg dit mengsel nu beetje bij beetje toe aan de boter en suiker. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel met kruiden hebt toegevoegd.

Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 tot 2 minuten alles goed door elkaar met de mixer tot een luchtig en glad beslag.

Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!

Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is.

Eenmaal uit de oven laat je de cupcakes goed afkoelen op een koel rooster. Zijn je cupcakes toch iets boller geworden dan gewenst, leg dan meteen nadat je de cupcakes uit de oven hebt gehaald een snijplank op de cupcakes. Na ongeveer 1 minuut haal je de plank er weer van af, je cupcakes zijn nu mooi plat.


SUCCES!